Noua bancnotă de 20 EUR intră în circulație astăzi

2015-11-25

• Noua bancnotă de 20 EUR intră în circulație astăzi
  • Noua bancnotă este mai rezistentă la contrafacere
  • Eurosistemul a furnizat materiale pentru a facilita adaptarea la noua bancnotă de 20 EUR a echipamentelor în domeniul bancnotelor

Noua bancnotă de 20 EUR, a treia din seria „Europa”, intră în circulație astăzi. Aceasta are un aspect regândit și culori mai vii și include un nou tip de element de siguranță: o „fereastră-portret” în aproprierea marginii superioare a hologramei, care devine transparentă atunci când este privită spre o sursă de lumină. Fereastra redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret este vizibil și în filigran, deasupra numărului verde-smarald, care, la înclinarea bancnotei, creează un efect luminos ce se deplasează în sus și în jos – la fel ca în cazul bancnotelor de 5 EUR și 10 EUR din seria „Europa”.

Un videoclip intitulat „Descoperă noua bancnotă de 20 de euro”, disponibil în 23 de limbi ale Uniunii Europene, oferă informații suplimentare cu privire la noua bancnotă și la modul de verificare a autenticității acesteia. Este unul dintre cele câteva videoclipuri referitoare la numerar disponibile pe website-ul www.noile-bancnote-euro.eu, care prezintă și alte modalități de a afla detalii despre bancnote, cum ar fi „Euro Cash Academy”.

Bancnotele de 20 EUR din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată și vor circula în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulație.

Eurosistemul a susținut și a încurajat asociațiile sectoriale europene, fabricanții de echipamente în domeniul bancnotelor și alți parteneri să își pregătească și să își adapteze dispozitivele în timp util, pentru ca acestea să poată procesa noua bancnotă. Aproximativ 15% dintre comercianții cu amănuntul din zona euro utilizează dispozitive de stabilire a autenticității.

Ziua de astăzi marchează și deschiderea concursului online „Euro Run”, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani care locuiesc în zona euro. În cadrul concursului, aceștia „aleargă” într-un peisaj imaginar, răspunzând la întrebări simple despre numerarul în euro și evitând obstacole și capcane. Jucătorii adună puncte pe măsură ce parcurg șapte niveluri diferite. Cei mai buni 100 de jucători vor primi câte o bancnotă de 20 EUR într-un suport gravat deosebit. Concursul va rămâne deschis până la data de 25 februarie 2016.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eva Taylor, tel.: +49 69 1344 7162.