NOUA BANCNOTĂ DE 50 EUR ESTE PUSĂ ASTĂZI ÎN CIRCULAȚIE

4.4.2017

• Astăzi intră în circulație o bancnotă cu elemente de siguranță optimizate
  • Noua bancnotă, dotată cu un portret al Europei și un număr verde-smarald, este mai rezistentă la contrafacere
  • Un sondaj arată că numerarul rămâne mijlocul de plată preferat pentru majoritatea plăților efectuate la punctele de vânzare

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că noua bancnotă de 50 EUR, a patra din seria „Europa”, este pusă astăzi în circulație.

Marcând încă un pas în direcția sporirii rezistenței la contrafacere a bancnotelor euro, elementele de siguranță ale acesteia includ o fereastră-portret în apropierea marginii superioare a hologramei, care devine transparentă atunci când este privită spre o sursă de lumină. Fereastra redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret este vizibil și în filigran, alături de numărul verde-smarald, care, la înclinarea bancnotei, creează un efect luminos ce se deplasează în sus și în jos. Bancnota include, de asemenea, imprimare în relief pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

„Chiar și în această eră digitală, numerarul rămâne esențial pentru economia noastră,” a declarat Mario Draghi, președintele BCE. „Un sondaj privind utilizarea numerarului, care urmează să fie publicat în curând și care a fost efectuat în numele BCE, arată că mai mult de trei sferturi din totalul plăților efectuate la punctele de vânzare din zona euro sunt în numerar, reprezentând, în ceea ce privește valoarea, puțin peste jumătate din volumul operațiunilor.”

Rezultatele complete ale sondajului vor fi puse la dispoziție în vara anului 2017.

Bancnota de 50 EUR este cea mai utilizată dintre toate cupiurile. Peste 9 miliarde de bancnote de 50 EUR se află în circulație, reprezentând 46% din totalul bancnotelor euro. Bancnotele de 50 EUR din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată și vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulație.

Noile bancnote de 100 EUR și 200 EUR vor fi emise la începutul anului 2019.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 69 1344 8034.

Notă:

Sondajul se bazează pe un jurnal completat de 65 281 de respondenți în perioada octombrie 2015-iulie 2016. Respondenților li s-a cerut să noteze toate plățile efectuate la punctele de vânzare, precum supermarketuri, magazine destinate bunurilor de folosință îndelungată, baruri, restaurante și piețe stradale. Sondajul BCE a inclus 17 țări. Studii naționale bazate pe o metodologie similară au fost efectuate de băncile centrale naționale ale Germaniei și Țărilor de Jos.