LITUANIA ADERA LA ZONA EURO

1.01.2015

• Lituania începe să utilizeze euro
  • Lietuvos bankas devine membră al Eurosistemului
  • Lituania aderă, de asemenea, la funcția de supraveghere bancară a BCE în cadrul Mecanismului unic de supraveghere

Euro a intrat astăzi în circulaţie în Lituania, numărul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) care utilizează moneda unică europeană ajungând la 19, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE).

„În numele Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, salut această nouă extindere a zonei euro. Lituania a adoptat măsuri excepționale într-o perioadă dificilă pentru a-și atinge obiectivul de a adera la moneda unică,” a declarat Mario Draghi, președintele BCE.

Lietuvos bankas, banca centrală naţională a Lituaniei, devine membră a Eurosistemului, sistemul băncilor centrale din zona euro, format din BCE și 19 bănci centrale naționale. Lituania aderă, de asemenea, la Mecanismul unic de supraveghere, care reunește băncile mai mari sub supravegherea BCE. Trei bănci lituaniene (SEB bankas, Swedbank și DNB bankas) fac obiectul supravegherii directe a BCE. Acestea au fost deja supuse evaluării cuprinzătoare, o verificare financiară a 130 de bănci din zona euro.

Lietuvos bankas a achitat partea rămasă din contribuția sa la capitalul BCE și a transferat contribuția sa la activele externe de rezervă ale BCE. Integrarea instituțiilor financiare monetare (IFM) lituaniene în sistemul bancar al zonei euro la data de 1 ianuarie 2015 a fost deja luată în considerare la publicarea necesarului de lichiditate al zonei euro și la stabilirea nivelului alocării de referință (benchmark allotment) la 30 decembrie 2014. Contrapartidele lituaniene ale Eurosistemului vor putea participa la operațiunile de piață ale BCE anunțate după data de 1 ianuarie 2015.

O listă a băncilor și a altor IFM din Lituania supuse regimului rezervelor minime obligatorii, precum și listele IFM din alte state membre ale UE care au adoptat euro vor fi publicate în scurt timp pe website-ul BCE. Totodată, între 1 și 27 ianuarie 2015 este prevăzută o perioadă tranzitorie de aplicare a rezervelor minime obligatorii pentru IFM lituaniene. Activele de pe teritoriul Lituaniei eligibile pentru constituirea de garanții în cadrul operațiunilor de creditare ale Eurosistemului vor fi, de asemenea, adăugate în lista activelor negociabile eligibile din zona euro, disponibilă pe website-ul BCE.

Aderarea Lituaniei la zona euro ca cel de-al 19-lea stat membru mai înseamnă și faptul că noul sistem de rotație a drepturilor de vot în cadrul Consiliului guvernatorilor intră în vigoare începând de astăzi. Website-ul BCE explică acest sistem și include un calendar care prezintă modul de rotație a drepturilor de vot în anii 2015 și 2016.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eszter Miltényi-Torstensson, tel. +49 171 769 5305.

Direcţia Generală Comunicare şi Servicii Lingvistice,
E-mail: media@ecb.europa.eu | Website: http://www.ecb.europa.eu | Contacte media