European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Euro

Euro ne aduce împreună

Euro ne unește, fiind utilizat de circa 350 de milioane de persoane din 20 de țări ale Uniunii Europene. Euro este un reper al stabilității și un simbol al unității europene. De asemenea, este una dintre cele mai fiabile monede din lume. La Banca Centrală Europeană, depunem eforturi pentru a-i proteja valoarea.

Bancnotele și monedele euro din buzunarele noastre ne reamintesc în fiecare zi ce înseamnă pentru noi Uniunea Europeană: mai multă libertate, confort și oportunități. Numerarul în euro nu va înceta să existe. Cu toate acestea, ne pregătim și pentru posibilitatea unei monede euro digitale, asigurându-ne că moneda noastră continuă să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale populației.

Care sunt avantajele euro pentru europeni?

Euro ne face viața mai ușoară, facilitându-le cetățenilor traiul, munca și studiile în străinătate. La BCE, protejăm moneda euro, astfel încât tu să poți valorifica la maximum tot ceea ce are Europa de oferit.

Vezi cum îți îmbunătățește euro viața

Cum îi ajută euro în afaceri pe europeni?

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei zonei euro. Utilizarea unei monede comune permite companiilor să se dezvolte, întrucât reduce costurile și riscurile și încurajează investițiile.

Vezi cum beneficiază întreprinderile mici de euro

Bancnotele noastre euro

Bancnotele noastre euro simbolizează integrarea, deschiderea și cooperarea dintre popoarele Europei. Elementele grafice și cele de siguranță asigură unicitatea bancnotelor noastre.

Explorează bancnotele euro în 3D

Bancnotele viitoare

Elaborăm bancnotele viitoare cu scopul de a spori siguranța, sustenabilitatea și accesibilitatea acestora pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile. Află mai multe despre diferitele etape ale procesului și despre modul în care te poți implica.

Află mai multe despre planurile noastre privind bancnotele viitoare

Monedele euro

Euro ne unește în diversitate, principiu reflectat de cele două fețe ale monedelor noastre. Monedele au o față comună, care simbolizează unitatea, și o față națională, care ilustrează moștenirea noastră culturală bogată și diversă.

Află mai multe despre monedele tale euro

Strategia privind numerarul a Eurosistemului

Pentru a-ți asigura în continuare libertatea de a alege numerarul ca modalitate de plată atât în prezent, cât și în viitor, BCE și băncile centrale din zona euro urmăresc să se asigure că numerarul rămâne accesibil tuturor. Vom lua toate măsurile necesare pentru ca acesta să rămână o modalitate de plată acceptată, competitivă și fiabilă, precum și un mijloc de tezaurizare.

Obiectivele noastre strategice privind numerarul

Pregătirea monedei euro pentru un viitor digital

Pentru a ne adapta banii la exigențele viitorului, ne pregătim, de asemenea, pentru o posibilă monedă euro digitală. Aceasta ar fi similară numerarului, însă ar avea un format digital, permițându-ți să efectuezi și să primești plăți online și offline în întreaga zonă euro, fără costuri suplimentare.

Află mai multe despre moneda euro digitală
AGENȚII PROFESIONIȘTI CARE OPEREAZĂ CU NUMERAR
Ești agent profesionist care operează cu numerar la o bancă comercială, la un oficiu poștal sau la o altă instituție?
MAI MULT DESPRE EURO

Află mai multe informații pe teme legate de euro

Date privind circulația bancnotelor

Studiem cu atenție circulația bancnotelor euro și cererea de astfel de bancnote, pentru ca tu să ai mereu acces la bancnote euro.

Bancnote și monede în circulație: statistici

Rolul internațional al euro

Euro reprezintă una dintre cele mai importante monede din lume. Monitorizăm și raportăm utilizarea sa în afara zonei euro.

Consultă cel mai recent raport al nostru
Nu ești expert? Consultă materialul nostru explicativ
Informații suplimentare
Cum aderă o țară la zona euro?

Toate paginile din această secțiune