Eurosistemul pregătește introducerea noii bancnote de 50 EUR

16.06.2016

• Noua bancnotă de 50 EUR din seria „Europa” urmează să fie dezvăluită publicului la data de 5 iulie 2016
  • BCE și partenerii săi vor asigura că echipamentele sunt pregătite să accepte noua bancnotă de 50 EUR

Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro – Eurosistemul – vor dezvălui publicului noua bancnotă de 50 EUR din seria „Europa” la data de 5 iulie 2016. Punerea în circulație a noii bancnote este prevăzută pentru primăvara anului 2017. Fabricanții de echipamente în domeniul bancnotelor, asociațiile sectoriale și BCE au semnat un memorandum de înțelegere pentru a-și evidenția angajamentul privind asigurarea faptului că distribuitoarele automate, aparatele de emitere a biletelor și alte echipamente care acceptă bancnote vor putea procesa noua bancnotă de 50 EUR încă de la data introducerii acesteia. Aceștia s-au angajat, de asemenea, să informeze clienții, partenerii, angajații și alți factori implicați cu privire la noua bancnotă.

„Noi – Eurosistemul și partenerii noștri din sector – am demarat din timp preparativele pentru introducerea noii bancnote de 50 EUR, pentru a asigura că firmele sunt pregătite, astfel încât cetățenii să poată utiliza pretutindeni fără probleme noile bancnote începând cu data intrării lor în circulație”, a declarat Ton Roos, șeful Direcției bancnote a BCE.

Bancnota de 50 EUR este cea mai utilizată dintre toate cupiurile bancnotelor euro. Numărul bancnotelor de 50 EUR se ridică la peste 8 miliarde, reprezentând aproximativ 45% din totalul bancnotelor aflate în circulație.

BCE și partenerii săi au organizat un seminar pentru fabricanții de echipamente în domeniul bancnotelor și alte părți la Banco de España, în Madrid, la data de 15 iunie 2016. Scopul seminarului a fost acela de a-i ajuta pe parteneri să se pregătească în vederea introducerii noii bancnote de 50 EUR și de a facilita adaptarea echipamentelor de procesare a bancnotelor.

Începând cu luna aprilie, băncile centrale naționale din Eurosistem au oferit fabricanților de echipamente în domeniul bancnotelor posibilitatea efectuării de teste cu noua bancnotă de 50 EUR în clădirile băncilor centrale naționale. Totodată, din iulie, acestea vor pune la dispoziția fabricanților de echipamente în domeniul bancnotelor interesați și a altor părți terțe relevante, sub formă de împrumut, noile bancnote de 50 EUR în vederea testării la sediile proprii și în locurile în care se află echipamentele. Eurosistemul furnizează, de asemenea, o multitudine de informații tuturor părților interesate, inclusiv prin intermediul Programului de parteneriat, pentru a le ajuta să formeze și să informeze angajații, clienții și cetățenii din zona euro cu privire la noua bancnotă de 50 EUR și la elementele de siguranță ale acesteia.

Memorandumul de înțelegere privind adaptarea echipamentelor de procesare a bancnotelor la noua bancnotă de 50 EUR poate fi găsit aici.

Lista partenerilor care au semnat memorandumul de înțelegere poate fi găsită aici.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Eszter Miltényi-Torstensson, tel.: +49 69 1344 8034.