EUROSISTEMUL INTRODUCE BANCNOTA DE 5 EUR DIN SERIA „EUROPA”

2.05.2013

O nouă bancnotă de 5 EUR, prima din seria „Europa”, a fost pusă în circulaţie astăzi în ţările din zona euro.

Pentru a marca această ocazie, a fost organizat un scurt eveniment găzduit de Jozef Makúch, guvernatorul Národná banka Slovenska, în capitala Slovaciei, Bratislava, unde avea loc şedinţa Consiliului guvernatorilor. Un grup de copii din „generaţia euro” – prima generaţie care a crescut numai cu moneda euro – a înmânat membrilor Consiliului guvernatorilor stele transparente conţinând noua bancnotă de 5 EUR. De asemenea, preşedintele BCE, Mario Draghi, a oferit fiecărui copil o nouă bancnotă de 5 EUR purtând semnătura sa.

Noua bancnotă de 5 EUR a beneficiat de progresele înregistrate la nivelul tehnologiei de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii în anul 2002. Aceasta include unele elemente de siguranţă noi şi optimizate. Filigranul şi holograma prezintă un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un „număr verde-smarald” care atrage privirea îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte şi al celei stângi a bancnotei facilitează identificarea acesteia, în special de către persoanele cu deficienţe de vedere.

Toate aceste elemente de siguranţă se găsesc pe aversul noii bancnote şi pot fi verificate cu uşurinţă utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”. Se preconizează includerea acestora în toate bancnotele din seria „Europa”. Celelalte bancnote din noua serie vor fi introduse pe parcursul anilor viitori, următoarea fiind bancnota de 10 EUR.

Website-ul BCE şi website-ul www.nouafataaeuro.eu conţin imagini şi materiale televizate de la eveniment, precum şi informaţii suplimentare privind noua bancnotă, inclusiv o serie de materiale video care evidenţiază elementele de siguranţă ale acesteia. Jocul „Euro Cash Academy”, o modalitate interactivă de descoperire a noii bancnote de 5 EUR şi a celorlalte cupiuri, este, de asemenea, disponibil pe aceste două website-uri şi sub formă de aplicaţie pentru smartphone în 22 de limbi ale Uniunii Europene.

Direcţia Generală Comunicare şi Servicii Lingvistice, Serviciul Presă şi Informare
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Tel.: 0049 69 1344 7455, Fax: 0049 69 1344 7404
Reproducerea informaţiilor este permisă numai cu indicarea sursei.