BCE încetează producerea și emiterea bancnotei de 500 EUR

4.05.2016

• BCE a decis să înceteze producerea și emiterea bancnotei de 500 EUR
  • Seria de bancnote „Europa” nu va include bancnota de 500 EUR
  • Bancnota de 500 EUR va rămâne un mijloc legal de plată și își va păstra întotdeauna valoarea

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a finalizat astăzi o analiză a structurii pe cupiuri a seriei „Europa”, în urma căreia a decis să înceteze definitiv producerea bancnotei de 500 EUR și să o excludă din seria „Europa”, luând în considerare preocupările potrivit cărora bancnota ar putea facilita activități ilicite. Emiterea bancnotei de 500 EUR va fi stopată către finele anului 2018, când este planificată introducerea bancnotelor de 100 EUR și 200 EUR din seria „Europa”. Celelalte cupiuri – de la 5 EUR la 200 EUR – sunt menținute.

Având în vedere rolul internațional al euro și încrederea generalizată în bancnotele euro, bancnota de 500 EUR va rămâne un mijloc legal de plată și, prin urmare, va putea fi utilizată în continuare pentru efectuarea de plăți și ca mijloc de tezaurizare. Eurosistemul, care este format din BCE și băncile centrale naționale din zona euro, va lua măsurile necesare pentru a asigura că restul cupiurilor sunt disponibile în cantități suficiente.

Similar celorlalte cupiuri, bancnota de 500 EUR își va păstra întotdeauna valoarea și va putea fi preschimbată la băncile centrale naționale din Eurosistem pe termen nelimitat.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este William Lelieveldt, tel.: +49 69 1344 7316.

Notă:

„Seria Europa” este cea de-a doua serie de bancnote euro, care este introdusă treptat, începând cu bancnota de 5 EUR în anul 2013, urmată de bancnotele de 10 EUR și 20 EUR în 2014 și, respectiv, 2015.